Европейските лидери обсъждат днес за пръв път без Великобритания  бюджета

...
Европейските лидери обсъждат днес за пръв път без Великобритания  бюджета
Коментари Харесай

За пръв път 27-те обсъждат бюджета на ЕС след Брекзит

Европейските водачи разискват през днешния ден за пръв път без Англия  бюджета на Европейски Съюз след 2020, когато Обединеното кралство ще напусне общността, оповестява Франс пред. Брекзит ще е в центъра на полемиката, макар че не е в формалния дневен ред.

В неофициалната среща на водачите ще взе участие българският министър председател Бойко Борисов.

Втората им, изключително противоречива тематика е за бъдещия правоприемник на Жан-Клод Юнкер отпред на Европейската комисия.

Големите проекти за укрепването на Европейски Съюз ще се сблъскат в сложните въпроси за финансирането и суверенитета, разяснява „ Фигаро “.

На фона на проблемите през последните години в региона на вътрешната сигурност и мигрантите, Европейски Съюз обмисля нови финансови ограничения в идната 7-годишна финансова рамка на общността, която обичайно разделя мненията. По думите на председателя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск като нови цели се открояват пресичането на противозаконната миграция, усилването на европейската сигурност и защита, както и увеличението на вложенията в програмата " Еразъм ".

Дискусията се усложнява от обстоятелството, че европейският бюджет губи един от главните си донори след Брекзит – приносът на Англия е към 10 милиарда годишно.

От днешната неофициална намира се чака политическа полемика за вероятните направления на развиване без Англия.

Основната част от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2014-2020 – към 70%, сега са предопределени за историческия приоритет на Европейски Съюз: политиката на кохезия, посредством който изоставащите членки да догонят напредналите, и общата земеделска политика. Идеята на Комисията за идващия 7-годишен интервал е да дефинира целите, а по-късно да поправя бюджета. Трябва да създадем избор, предизвести Брюксел.

Има страни, които не желаят да заплащат повече, и такива, които не желаят да получават по-малко, разяснява Юнкер.

Според върховен представител на администрацията повече страни-членки са съгласни да усилят вноските си към европейския бюджет, само че има и страни, които са скептични или са твърдо срещу.

Другата значима тематика е по какъв начин ще наподобява бъдещият европарламент. Броят на държавите-членки понижава, разумно е да намалее и броят на депутатите. В поканата си до лидерите  Туск акцентира, че след отдръпването на Англия от Европейски Съюз, броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705, отбелязва БНР.

Туск показва, че останалите освободени места би трябвало да бъдат непокътнати като запаси за бъдещи разширявания. По отношение на кандидатурата за ръководител на Еврокомисията, Туск напомня настояването на Европейския парламент претендентът да бъде определен сред водачите, които ще бъдат номинирани от европейските политически партии. Ще бъде наранена и концепцията за основаването на транснационални листи на европейските избори, само че чак в подтекста на вота през 2024 година
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР